Dieta idealna dla zdrowych kości

Aby kości były mocne i nie ulegały deformacjom, i złamaniom, trzeba przede wszystkim stosować odpowiednią dietę. W diecie osoby dbającej o kości, powinien się znaleźć przed wszystkim wapń i witamina D. Dlatego nie należy zapominać o wprowadzaniu do codziennego jadłospisu produktów opartych właśnie na tych składnikach odżywczych.

Źródła wapnia

Wapń można odnaleźć głównie w mleku i jego produktach jak jogurty, sery czy twarogi. Sprawdzą się zwłaszcza w porze śniadaniowej, w postaci zup mlecznych, owsianek na mleku, jogurcie czy kanapek z serem lub serkiem twarożkowym. Jednak nie każdy może je spożywać, ze względu na nietolerancję laktozy. W tym wypadku można znaleźć inne jego źródła, jakimi są migdały, śledzie orzechy brazylijskie czy sezam lub stosować suplementy diety.

Produkty bogate w witaminę D

Ponadto, w diecie nie powinno zabraknąć witaminy D, która ułatwia wchłanianie wapnia. Można ją odnaleźć przede wszystkim w rybach, które z powodzeniem można zjadać zarówno w porze obiadowej jak i na kolację. Przepisów na nie jest mnóstwo, wystarczy sięgnąć po pierwszą lepszą książkę kucharską lub wyczarować coś samemu.

Aleksandra Wiktor

PODZIEL SIĘ: