Profilaktyka chorób układu szkieletowego
Choroby kości coraz częściej noszą znamiona schorzeń cywilizacyjnych, które stanowią następstwo nieprawidłowej diety i niskiej aktywności fizycznej. Złe nawyki żywieniowe oraz tendencja do siedzącego trybu życia, zdecydowanie wywierają negatywny wpływ na cały organizm człowieka, w tym również układ kostno-stawowy.
Odpowiednia profilaktyka chorób kości, to przede wszystkim dbałość o dietę bogatą w niezbędne witaminy i minerały, w szczególności wapń i witaminę D3, które zapewniają prawidłową budowę oraz funkcjonowanie całego szkieletu. Ważne jest także spożywanie produktów bogatych w składniki takie jak: witaminy C i K, nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, bor, czy mangan. Bogatym źródłem wszystkich niezbędnych dla kości elementów są produkty mleczne, warzywa, owoce, a także ryby i chude mięso.
Ważne jest także, aby nie zapominać o właściwiej suplementacji, szczególnie w okresach zwiększonej podatności na odwapnienia czy osłabienie kośćca (np. podczas menopauzy, a także w czasie intensywnego wzrostu kości, czy okresie rekonwalescencji). Warto wówczas sięgać po preparaty uzupełniające niedobór witamin i minerałów, kolagenu, wspomagające odbudowę chrząstek stawowych, czy chociażby działających ochronnie na kości.
Profilaktyka to także aktywność fizyczna o umiarkowanym stopniu intensywności, która pozwala zachować dobrą kondycję oraz optymalną masę ciała. Ruch to największy sojusznik dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.
Osoby, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka, powinny pamiętać także o regularnych badaniach, które pozwolą na wczesnym etapie wykryć wszelkie nieprawidłowości. Zdrowa dieta i ruch są jednak najważniejsze, zarówno dla kości, jak i całego ciała