Dieta po złamaniach kości
Złamanie kości zawsze jest sporym obciążeniem dla organizmu. Elementem rekonwalescencji powinna być więc odpowiednia dieta, która przyspieszy odbudowę tkanki kostnej. Ważne jest aby w diecie dostarczać organizmowi odpowiednio dużą ilość wapnia. Wapń jest podstawowym budulcem kości i odpowiada między innymi za ich wytrzymałość mechaniczną oraz gęstość. Należy więc spożywać dużo pokarmów bogatych w ten pierwiastek. Produktami bogatymi w wapń są m.in. mleko, żółte sery, migdały i orzechy, sardynki, soczewicza czy suszone figi i morele.
Kolejnym składnikiem, który należy dostarczyć wraz z dietą jest witamina D. Jeżeli organizm będzie miał jej za mało, ograniczone zostanie wchłanianie wapnia. Ważne jest więc aby oba te składniki znajdowały się jednocześnie w naszej diecie. Ponieważ w miesiącach zimowych czy jesiennych ekspozycja ciała na słońce jest ograniczona, przez co naturalna synteza witaminy D w naszym organizmie jest zmniejszona, konieczne jest dbanie o odpowiednią jej podaż w diecie. Witaminę tę znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, jajach, maśle i wątrobie.
Ostatnim elementem o którym należy pamiętać jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka, gdyż tak jak witamina D jest ono niezbędne w procesie wchłaniania wapnia. Białko wpływa na syntezękolagenu, który wchodzi w skład tkanki łącznej kości. Stosowanie się do tych zaleceń uefektywni proces rekonwalescencji.