Dieta dla zdrowych kości
Dieta dla zdrowych kości powinna przede wszystkim dostarczać wapnia oraz witaminy D3. Nie należy zapominać o produktach mlecznych. Zwykłe mleko daje zwykle dużo objawów niepożądanych, takich jak biegunki czy odbijanie, dlatego o wiele lepszym wyborem jest spożywanie jego przetworów. Przetwory mleczne o największej zawartości wapnia to przede wszystkim sery żółte. Nie wolno ich jeść zbyt dużo, gdyż są bardzo tuczące.
Konieczny wapń.
Wapń znajdziemy także w innych produktach mlecznych – w jogurtach oraz kefirach. Dobrze sprawdzają się także ryby o małych wymiarach, które można zjadać razem z ośćmi. Należą do nich na przykład sardynki w puszce. Dużo wapnia znajdziemy także w warzywach strączkowych. Soja jest wskazana także dla pań, które znajdują się w okresie menopauzy. Witamina D3 znajduje się przede wszystkim w olejach rybiego pochodzenia – na przykład w tranie. Dużo tego składnika zawiera wątroba wieprzowa oraz jajka, dlatego nie należy unikać ich spożywania w umiarkowanej ilości. Nie można zapominać o przebywaniu na słońcu.
TAGI: Zdrowe kości, Dobra dieta, żółte sery, przetwory mleczne, sardynki, warzywa strączkowe, witamina D3.