Zdrowe kości
Aby zapewnić sobie zdrowe kości, i tym samym zmniejszyć ryzyko osteoporozy w późniejszych latach warto już teraz zadbać o odpowiednią dietę, bogatą w mikroelementy. Dobrym pomysłem jest również stała kontrola wagi – udowodniono bowiem, że nadwaga jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia osteoporozy. Poza tym sprzyja ona pojawianiu się chronicznych bólów kręgosłupa.
Warto spędzać czas na świeżym powietrzu – słońce również dostarcza organizmowi witaminy D, dzięki której przyswajanie wapna jest efektywniejsze. Codzienny ruch ma zbawienny wpływ na kości – wzmacnia bowiem mięśnie, które pomagają w ich stabilizacji. Szczególnie zalecane są marsze, tai – chi, jazda na rowerze, pływanie. Niewskazane natomiast są : palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy picie hektolitrów kawy (i innych napojów z kofeiną).
W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się takie mikroelementy jak: witamina D (ułatwiająca wchłanianie wapna i fosforu), witamina B6 (chroniąca przed zapaleniem stawów, infekcjami, obecna w produktach pełnoziarnistych, rybach, drobiu, ziemniakach), witamina C (umożliwiająca prawidłową syntezę kolagenu – składnika kości), witamina K (mająca wpływ na gęstość kości), wapń (budulec kości zawarty w produktach takich jak: nabiał, tłuste ryby, rośliny strączkowe), fosfor (poprawiający wchłanianie wapnia, obecny w nabiale, produktach pełnoziarnistych, drobiu oraz brokułach).