Co jeść, aby łagodzić dolegliwości chorobowe kości?
Jedzenie to znacznie więcej, niż tylko sposób dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zaspokajania głodu. Odpowiednio skomponowana dieta może mieć także właściwości lecznicze, a nawet przeciwbólowe. W szczególności, gdy ból to efekt stanów zapalnych kości.
Przyczynami chorób kości może być wiele czynników, zwykle jednak to właśnie stany zapalne wywołują najbardziej uporczywe dolegliwości. Istnieje wiele produktów spożywczych, które mają właściwości łagodzące przewlekłe bóle kości i stawów, o podłożu reumatycznym i infekcyjnym. Co więc wybierać, kiedy bolą kości, a czego zdecydowanie unikać?
Przy stanach zapalnych kości i stawów, polecane są przede wszystkim warzywa (tj. czosnek, marchew, brokuły, sałata, seler, kapusta pekińska, pietruszka), oraz owoce (np. jabłka, cytrusy, porzeczki, truskawki, jagody), które są bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, czyli flawonoidów, antocyjanów, beta-karotenu, a także witaminy C. Są to składniki, jakie pozwalają skutecznie niwelować działanie wolnych rodników, które odpowiadają za stany zapalne organizmu. Regularne jedzenie warzyw i owoców, to także skuteczny sposób na opóźnienie procesu starzenia się kości, oraz zapobiegania chorobom zwyrodnieniowym. Warzywa i owoce, nie mogą jednak stanowić całkowitej diety. Ważne jest bowiem, aby w diecie pojawiły się także ryby morskie, które stanowią źródło dobrego tłuszczu, czyli kwasów omega 3. Jedzenie ryb morskich pozwala zapobiegać stanom zapalnym, a także złagodzić bóle reumatyczne nawet o połowę. W diecie zdrowej dla kości, powinny pojawić się także produkty pełnoziarniste i razowe, a także przyprawy, tj.: cynamon, kurkuma, imbir, czy też goździki.
W przypadku pacjentów cierpiących na choroby kości i stawów, odradza się spożywanie tłustych potraw i mięs, które blokują korzystne działanie kwasów omega 3, a także wspomagają wytwarzanie hormonów prozapalnych, jakimi są tzw. prostaglandyn. Należy także unikać produktów zawierających znaczne ilości soli, oraz utrudniających przyswajanie wapnia i magnezu.