Wapń w diecie dziecka

Prawidłowy wzrost, mocne kości, zdrowe zęby, czyli wapń jako kluczowy składnik w diecie malucha.

Wapń jest bardzo ważnym elementem diety dziecka. Jego niedobór może prowadzi do powstawania kości i zębów o osłabionej strukturze, co rzutuje później na stan zdrowia. Dlatego tak ważne jest, aby podawać dzieciom odpowiednią ilość wapnia w codziennym jadłospisie.

Oczywiście, najbardziej bogate w wapń jest mleko i produkty mleczne. Należy zatem podawać dziecko przynajmniej 2 porcje mleka i jedną porcję produktu mlecznego dziennie. Należy jednak uważać, bowiem dziecko może być uczulone na białko występujące w mleku lub cierpieć na nietolerancje laktozy.

Jakie produkty?

Wapnia dostarczą również sery, zarówno żółte, jak i białe, chociaż w mniejszym stopniu. Nie należy zapominać o tym, by znalazły się w diecie dziecka. Świetnym produktem, który sprawdzi się u maluchów są jogurty, kefiry, maślanki.

Należy jednak unikać produktów o przekombinowanym składzie i dużych ilościach cukru jak serki homogenizowane, mleczne desery, czy serki topione, które nie zawierają żadnych składników odżywczych. Jest to w zasadzie sam tłuszcz.

Przy dostarczaniu wapnia, warto zadbać również o odpowiedni poziom witaminy D. Jej niedobór może prowadzić do gorszego wchłaniania się wapnia z układu pokarmowego. Produkty zawierające witaminę D to m. in. ryby, które są w nią najbogatsze, oraz jajka czy ser żółty.

Aleksandra Wiktor

PODZIEL SIĘ: