Ochrona kości

Osteoporoza to choroba, która może prowadzić do trwałego kalectwa – szczególnie jeśli złamaniu ulegnie kość biodrowa. Kobiety po menopauzie powinny chronić kości, przez stosowanie prawidłowej diety oraz – w przypadku zbyt małej ilości wapnia – suplementowanie tych składników diety w postaci tabletek.

Niezbędny wapń.

Wapń musi na stale gościć na stole – z uwagi na to, że to podstawowy budulec kości. Znajduje się w największej ilości w przetworach mlecznych takich jak sery i jogurty. Mleko w postaci płynnej jest zwykle źle tolerowane, dlatego lepiej zastąpić je przetworami. Wapń znajdziemy także w orzechach laskowych i kukurydzy, dużą zawartość tego składnika ma także jajko. Warto ograniczyć także spożywanie takich roślin jak rabarbar, szczaw i szpinak, które zmniejszają przyswajanie wapnia. W okresie zimowym osoby dbające o kości powinny zwiększyć ilość witaminy D3, która znajduje się na przykład w tranie i innych tłuszczach. Taka dieta zapewni mocne kości przez długie lata i zapobiegnie poważnym złamaniom.

PODZIEL SIĘ: